Yazım Kuralları

Genel İlkeler

Araştırma Yükleme: Sultan İlahiyat Araştırmaları Dergisi'ne çalışmalarınızı yüklerken, yazım ve yayın kurallarına uygun bir şekilde sisteme yüklenmelidir.

Dergi Bilgisi: Sultan İlahiyat Araştırmaları Dergisi, uluslararası hakemli bir dergidir ve yayın yeri ESOGÜ İlahiyat Fakültesi, Odunpazarı/Eskişehir - Türkiye'dir. Dergi yılda iki kez yayımlanır; gerektiğinde özel sayılar ve ek sayılar da yayımlayabilir.

Kapsam: Dergimiz, İlahiyat alanı ile ilişkili olarak Türkçe ve İngilizce dillerinde özgün makale, derleme, çeviri, kitap tanıtım ve eleştiri, sempozyum, panel ve bilimsel etkinlik tanıtım yazıları yayımlamaktadır. Sultan İlahiyat Araştırmaları Dergisi, Kur’an Araştırmaları, Tefsir, Hadis, Kelam, İslam Hukuku, İslam Tarihi ve Sanatları, Felsefe, İslam Felsefesi, Din Felsefesi, Din Eğitimi, Tasavvuf, Edebiyat, Sosyoloji, Psikoloji, Dinler Tarihi ve Düşünce Akımları gibi konuları kapsayan hakemli bir dergidir. Bu konu başlıkları dışında kalan çalışmalar, yayın kurulunun onayı olmadan yayına kabul edilmez.

Başvuru Süreci: Bilimsel makaleler, röportajlar, çeviriler ve tanıtım yazıları dergi sistemine yüklendiğinde, bu yükleme başvuru olarak kabul edilir ve hakem sürecine gönderilir.

Telif Hakları ve Sorumluluklar: Gönderilen yazıların tüm telif hakları yazarlara aittir ve kaynak gösterilmek kaydıyla başka yerlerde yayımlanabilir, çoğaltılabilir, kullanılabilir. Yazılardan doğabilecek tüm yasal sorumluluklar yazarlara aittir. Dergimize gönderilen yazılar için yazarlara herhangi bir ücret ödenmez. Editöryal ekip, gerekli gördüğü değişiklikleri yapma hakkına sahiptir.

Yayın Dili ve Özellikler: Sultan İlahiyat Araştırmaları Dergisi’nin yayın dili Türkçe ve İngilizce'dir. Ancak, gerektiğinde yayın kurulunun onayı ile diğer dillerde de yazılar kabul edilebilir. Makaleler, başında en az 150, en fazla 500 kelimeden oluşan Türkçe (Özet) ve İngilizce (Abstract), 3-5-7 kelimelik Türkçe (Anahtar Kelimeler) ve İngilizce (Keywords), beş madde ile çalışmanın öne çıkan yönlerini içeren bir başlıkla sunulmalıdır.

Yazılar özet ve referanslar hariç en fazla 10 sayfa olmalıdır. Bazı makaleler, konusu ve niteliği gereği eksik kalmaması için yayın kurulunun takdiri ile özet ve kaynaklar hariç en fazla 7000 kelime ile kabul edilebilir. Bu koşulları sağlamayan makaleler hakemlik sürecini tamamlasa dahi yayınlanmayacaktır.

Hakem Süreci: Dergiye gönderilen yazılarda, hakem süreci sırasında yazar adı veya kimliğini deşifre edici bilgiler bulunmamalıdır. Makalenin hakem süreci tamamlandıktan sonra, yazar bilgileri editör kurulu tarafından makaleye eklenir. Makale sisteme yüklendikten sonra, editör/editör yardımcıları tarafından yayım ve yazım kurallarına uygunluk kontrolü yapılır. Editör onayı sonrası, yazı yabancı dil ve yazım kontrol hakemlerine/editörlerine yönlendirilir. Her makale için en az iki alan hakemi atanır. İki hakemden ret alan makaleler yazarına iade edilirken, kabul alan makaleler yayın sürecine alınır. 1 ret 1 kabul alan makalelere üçüncü bir hakem atanır ve nihai karar bu hakemin değerlendirmesine göre belirlenir. Süreç bilgileri yazarlarla paylaşılır.

Revizyonlar: Hakem raporu sonucu yazar tarafından düzeltilen makaleler, eğer hakemler ikinci kez görmek isterse, tekrar hakemlere gönderilir ve onay beklenir.

Etik Kurul İzni: Etik kurul izni gerektiren çalışmaların kararları sisteme yüklenmeli ve yöntem kısmında belirtilmeli, ayrıca makalenin ek kısmına kararın örneği eklenmelidir. 2020 yılı öncesi verilerle yapılan makalelerden etik rapor istenmemektedir, ancak 2020 sonrası veriler için etik rapor gereklidir.

Benzerlik Kontrolü: Gönderilen makaleler, Turnitin, İntihal Net veya iThenticate benzerlik programları ile kontrol edilir. Benzerlik oranı %15’in üzerinde olan çalışmalar yayın sürecine alınmaz.

Dil ve Anlatım: Gönderilen yazılar dil ve anlatım açısından bilimsel ölçülere uygun, açık ve anlaşılır olmalıdır.

Kitap İncelemeleri:

SULTAN İLAHİYAT ARAŞTIRMALARI DERGİSİ'NE GÖNDERİLECEK KİTAP İNCELEMELERİNDE ŞU HUSUSLARA DİKKAT EDİLMELİDİR:

  • Kitap incelemeleri, kitap özetinden veya tanıtımından farklı bir içerikle kurgulanmaktadır. Kitap incelemeleri, analitik bir yaklaşımla kitabın temel tezini çözümleyerek ele alan bir yapıya sahip olmalıdır.
  • Kitabın bölümlerinin tanıtılması, yazar ve yayınevi hakkında kısa bilgilerin verilmesi, incelenen kitabın yazarın diğer yayınları arasındaki yerinin belirlenmesi ve kitabın alan yazına olan katkısının ne olduğunun açıklanması iyi bir kitap incelemesinin temel özellikleridir. Gönderilecek incelemelerde bu hususlar göz önüne alınmalıdır.
    • Kitap incelemesinde uzun alıntınlar ile inceleyen araştırmacıların görüşlerini içermeyen değerlendirmelerden uzak durulmalıdır. Kitabın temel konusu ve tezi, kitabın incelediği dönem, zaman ve kişiler gibi bilgiler, inceleyen araştırmacının yaklaşımı ile ortaya konulmalıdır.
    • Kitap incelemesi başlığı altında kitabı tanıtıcı bilgiler olan eser adı, yazar, yayım yılı, basım evi, baskı sayısı, ISNB numarası, kaç sayfa olduğu yazılmalıdır.
  • Kitap tanıtımı yapan yazar olarak kitapla aynı fikirde olabilir veya kitabın fikirlerine karşı çıkabilir veya kitabın sunduğu bilgilerde, yargılarda veya yapıda örnek teşkil eden veya eksik kalan yönleri belirtiniz.

-Kitap tanıtımı yapan yazar olarak ayrıca kitapla ilgili düşüncelerinizi de açık bir şekilde ifade etmelisiniz.

-Kitap incelemesi, bir kitapta ortaya konulan en önemli noktalara ışık tutularak bunların eleştirel olarak tartışılmasıdır. Kitap incelemesi özet, abstract, giriş, kitabın özeti, eleştirel tartışma ve sonuç, kaynakça gibi genel bir yapıyı takip etmelidir.

Kitap incelemesi yazarı:                                                                                                      

-Giriş kısmında ana tez ve yaklaşımını ifade etmeli,                                                                                       

-Özet kısmında kitabın esas argüman ve iddiaları üzerine odaklanmalı ve çalıştığı disipline getirdiği katkı ve itirazları sıralamalı,                                                                                                                           

-Eleştirel tartışma kısmında kitap yazarının alanında yaptığı katkıların önemini değerlendirmeli, argümanlarının dayandığı veriler ve bunların bağlama uygun kullanılıp kullanılmadığını incelemeli ve

-Sonuç kısmında kitaba ilişkin ulaştığı sonuçları ifade etmelidir.

DOAJ Kriterlerine Uygunluk: Dergimizin yayın ve hakemlik süreçleri DOAJ (Directory of Open Access Journals) kriterlerine uygun olarak yürütülmektedir.